Welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s zijn er binnen jouw organisatie? Een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) brengt deze arbeidsrisico’s binnen jouw organisatie in kaart, zodat gezondheidsklachten en ongevallen voorkomen kunnen worden. Wanneer je alle risico’s in kaart hebt gebracht, is de vervolgstap om een plan van aanpak op te stellen om deze risico’s te beperken. Ga jij zelf aan de slag met het maken van een RI&E? Of schakel je liever de hulp van een professional in? HBS helpt jou graag met het opstellen en/of toetsen van de RI&E.
Is een RI&E een verplicht nummertje?
De RI&E wordt vaak gezien als ‘verplicht nummertje’. Bij HBS kijken we anders. De RI&E kan jou als werkgever namelijk helpen om goed richting te geven aan je investeringen in een gezonde organisatie. Samen met de PMO of PAGO is de RI&E een van de fundamenten van een succesvol beleid op de duurzame inzetbaarheid van de organisatie en de medewerkers. Het geeft een goed beeld van de actualiteit (A) en laat je nadenken over je doelen (B). Vervolgens vullen we samen in hoe we van A naar B willen. Doelgericht, effectief en efficiënt. Met oog voor de kosten, risico’s en baten.
Plan van aanpak RI&E
Heb je alle risico’s van jouw organisatie in kaart gebracht, vergeleken en geprioriteerd? Ga dan aan de slag met een plan van aanpak. Welke maatregelen zijn er nodig om de risico’s te verkleinen of weg te nemen? En wanneer ga je deze maatregelen uitvoeren? Neem ze op in je plan van aanpak en laat deze toetsen. HBS is een gecertificeerde arbodienst en helpt jou graag met het toetsen van jouw RI&E en plan van aanpak.
Hoe vaak moet een RI&E opgesteld worden?
Net zoals jouw organisatie verandert, veranderen ook de risico’s. Werk de RI&E van jouw organisatie daarom regelmatig bij. Wij raden aan om tenminste iedere drie jaar naar je RI&E te kijken en bij te werken. Vinden er voor die tijd grote veranderingen in jouw organisatie plaats die invloed kunnen hebben op de risico’s? Pas de RI&E van jouw organisatie dan direct aan!
Is een RI&E verplicht?
Een RI&E is verplicht zodra jij medewerkers in dienst hebt. Sinds 2021 wordt er vaker en strenger gecontroleerd. Heeft jouw organisatie geen Risico-Inventarisatie en Evaluatie? Dan riskeer je een fikse boete. Ook het Plan van aanpak is een verplicht onderdeel van de RI&E. Bestaat jouw organisatie uit minder dan 25 medewerkers? Dan is een toetsing van jouw RI&E niet noodzakelijk.
Meer weten over de RI&E?
Onze specialisten helpen je graag vooruit!