Afgelopen week was ik bij een inspiratie avond van de Social Media Club Breda. Altijd leuk om te luisteren naar bevlogen specialisten over de eindeloze mogelijkheden en je te laten inspireren. Naast Social Media mogelijkheden en inspiratie, viel mijn oog ook op iets anders: FOMO, de Fear Of Missing Out.
70% van de ziekmeldingen hebben geen medische oorzaak. Deze komen bijvoorbeeld voort uit problemen thuis of op het werk. En 20% van de Millennials (geboren 1980 – 2000) ervaart stress, die voortkomt uit de druk om het zo goed mogelijk te doen en dus ook geen kans te mogen laten liggen.
Klachten door technostress
Geen kansen willen mislopen. Fear…uit angst bewegen lijkt mij om te beginnen, een slechte beweegreden. Maar deze ‘technostress’, de stress die we ervaren doordat we van alle kanten worden afgeleid door digitale techniek, kan serieuze problemen opleveren en (verzuim)klachten veroorzaken. We willen continue bijblijven, op de hoogte zijn van updates. Van het moment dat we wakker worden tot we gaan slapen. Dit zorgt voor onrust. Daar komt nog bij dat er ook een stukje eigenwaarde gerelateerd wordt aan al deze likes, tags en shares. Zo blijven we als het ware rondjes rennen, zonder een (digitale) pauze te nemen. En iedere topsporter kan je vertellen, dat houd je niet vol!
Wat kunt u als werkgever doen?
De digitale weg dringt de hele dag door ons leven binnen, ook als we aan het werk zijn. Kunnen we nog wel focussen? En hoe ga je hier als werkgever mee om? Zie je medewerkers die moeite hebben met het afstand nemen, met loslaten? We verwachten overal snelle reacties van elkaar. Maar is deze groeiende direct-reactie cultuur wel gezond?
Als je signaleert dat iemand spanningsklachten ervaart (dan wel gerelateerd aan FOMO, dan wel om andere redenen), ga het gesprek aan. Bied een luisterend oor, neem de signalen serieus en kijk hoe je hem kunt helpen, voordat hij straks thuis komt te zitten. Voor iemand die FOMO gerelateerde klachten heeft, is dit van groot belang. Thuis zal zijn eigenwaarde niet stijgen als hij ziet hoe leuk iedereen om hem heen het heeft, in de digitale wereld. We posten per slotte veelal zaken die onszelf promoten en nog leuker maken!
Kijk welke eigenschappen de negatieve stress veroorzaken, waar liggen zijn valkuilen? Maar je kunt ook kijken naar de bedrijfscultuur. Wordt het bijvoorbeeld van medewerkers verwacht dat iemand direct op mailtjes reageert? Of is er ruimte om te focussen? En welke afspraken maak je met elkaar over mobiel gebruik op de werkvloer?
Mogen we u vooruit helpen?
Mocht u eens van gedachten willen wisselen over het signaleren of voorkomen van (deze vorm) van psychisch verzuim, neem dan contact met ons op. Of misschien biedt een coaching traject (individueel of in groepsverband) inzicht en oplossing? We kijken graag samen met u naar blijvende oplossingen om u en uw organisatie vooruit te helpen.