Ga naar hoofdinhoud

Investeer een ziektedag – inzet BRAVO budget

Door 8 oktober 2018september 20th, 2021Blog

Voorkomen is beter dan genezen. Dat klinkt heel simpel, maar is het soms niet. Want dat betekent dat gewoontes en patronen doorbroken moeten worden, om niet hetzelfde te hoeven genezen.

Maar heb je er wel eens over nagedacht dat je als werkgever een positief steuntje in de rug kunt geven? Vitaliteit wordt steeds belangrijker. Daarnaast zie je een verschuiving in HR van reactief naar proactief. Het stimuleren van medewerkers, HR in een coachende rol. Zou het niet geweldig zijn als je verzuim en de bijkomende kosten en risico’s blijvend kunt voorkomen?

Investeer een ziektedag

Als je je bedenkt dat een ziektedag werkgevers € 200 – 400,- kost. En je bedenkt dat medewerkers met een gezonde leefstijl 30% productiever zijn en het verzuim met 20% omlaag kan door het stimuleren van de vitaliteit… Dan loont het om te investeren in je medewerkers. Mensen die fit zijn en lekker in hun vel zitten, zijn gemotiveerder, productiever, veerkrachtiger en meer betrokken.

BRAVO budget

Stel dat je een ‘ziektedag’ investeert in je medewerkers. Je stelt bijvoorbeeld 250 euro per jaar beschikbaar aan de medewerker om te werken aan vitaliteit met het BRAVO budget. BRAVO staat voor meer Bewegen, minder Roken, matig met Alcohol, gezonde Voeding en voldoende Ontspanning.

Medewerkers kunnen het BRAVO budget zelf inzetten, zij hebben de regie. Daarin kunnen ze gestimuleerd worden tijdens een goed gesprek met HR of leidinggevende. Denk aan middelen of een cursus om te stoppen met roken, een sport abonnement, yoga voor balans en inzicht of iets anders waardoor de medewerker lekkerder in zijn vel gaat zitten, minder verzuimt en productiever werkt.

Positief werkgeversimago en blijvende inzetbaarheid

Naast vitaliteit voor medewerkers en meer resultaat voor je klanten, levert een BRAVO budget je een positief werkgeversimago op. Je laat zien dat je investeert in je medewerkers. Dit geeft hen een gevoel van (meer)waarde. Hierdoor zijn ze blijvend inzetbaar, nu en in de toekomst.

Zet jij BRAVO in?

Meer weten over het BRAVO budget en hoe je dit als werkgever kun faciliteren? HBS helpt je graag vooruit met praktische oplossingen voor blijvende inzetbaarheid. Voorkomen is beter dan genezen. Neem direct contact op.

PS. Dit stukje is tot stand gekomen na het leegmaken van mijn hoofd tijdens het sporten, met inzet van mijn BRAVO budget .

 

Bronnen:
SmartVitaal
CBS