Ga naar hoofdinhoud

Samen sterk: Hoe AVR en HBS samenwerken aan duurzame inzetbaarheid

Door 8 januari 2025Blog

Human Business Support (HBS) en AVR, gespecialiseerd in de verwerking van diverse soorten restafval en omzetting van afval in energie en grondstoffen voor huishoudens en bedrijven, werken al jaren succesvol samen. AVR heeft sinds de samenwerking een verzuim dat beduidend lager is dan het branchegemiddelde. Cynthia van Tilborg, HR-manager bij AVR, deelt haar ervaringen over deze samenwerking.

Een persoonlijke benadering
“We werken samen met een Inzetbaarheid Gids, ook wel Casemanager, van HBS. Zij is ons eerste aanspreekpunt,” vertelt Van Tilborg. “Het contact verloopt zeer prettig; ze zit bovenop de casussen, denkt met ons mee en maakt echt een verschil.” Van Tilborg heeft bij eerdere werkgevers met verschillende partijen samengewerkt en geeft de voorkeur aan kleinere organisaties. “HBS kent ons bedrijf en onze mensen echt. Ik merk dat ze weten wie we zijn en waar we voor staan.”

Wekelijks overleg met de Inzetbaarheid Gids/Casemanager
De HR-businesspartners van AVR hebben wekelijks contact met de Inzetbaarheid Gids/Casemanager. “Tijdens deze overleggen bespreken we lopende casussen en overleggen we welke ondersteuning de managers nodig hebben.” Bovendien is het HR-systeem van AVR gekoppeld aan dat van HBS, waardoor we direct kunnen anticiperen op ziekteverzuim.

Verzuimtraining voor iedere leindinggevende
“We zijn momenteel sterk gericht op preventie,” zegt Van Tilborg. “Ons verzuimcijfer daalt weer; toen ik hier begon, was het aan de hoge kant. Samen hebben we gekeken naar verzuimmanagement, onze cultuur en beïnvloedbare factoren, waarbij we de leidinggevenden hebben betrokken.” Met een analyse van het hogere verzuim is door de Inzetbaarheid Gids/Casemanager in beeld gebracht welke interventie nodig was om te komen tot het gewenste lagere verzuim. Niet iedereen was meer even scherp op het voeren van het goede verzuimgesprek. Dus werd er besloten om de verzuimtraining voor managers een update te geven.  Deze training is gericht op het effectief voeren van gesprekken bij ziekmeldingen. “We leggen veel verantwoordelijkheid bij onze managers en hebben gewerkt aan onze verzuimaanpak. Dit is echt gaan leven. In het nieuwe jaar wordt de verzuimtraining zelfs verplicht voor iedere leidinggevende.”

De verantwoordelijkheden bij ziekteverzuim
Daarnaast is er een leiderschapstraining geïntroduceerd, gericht op de verantwoordelijkheden van managers in het aansturen van teams. “Vaak wordt bij verzuim naar HR gewezen, maar de manager kan als eerstelijns goed in de gaten houden hoe het met medewerkers gaat. We zien dat deze training binnen onze organisatie tot meer bewustwording leidt.”

Van Tilborg vat ter afsluiting samen waarom de samenwerking met HBS zo waardevol is: “Ze gaan met de tijd mee, durven kritisch naar zichzelf te kijken en willen echt het verschil maken.”