Mijn inzetbaarheid en vitaliteit
We werken steeds langer door, maar hoe blijven we dat met plezier doen? En wat kunnen we doen om ‘inzetbaar’ te blijven? Wij begeleiden je als je door ziekte niet (volledig) kunt werken, maar ook begeleiden wij je bij jouw inzetbaarheid, zoals jouw vitaliteit. Wij zijn niet zomaar een arbodienst en helpen jou ook graag om te voorkomen dat jij ziek wordt.
Jij én jouw werkgever moeten ervoor zorgen dat je zo gezond mogelijk kunt werken. Jouw gezondheid is immers van groot belang: als je fit bent heb je meer energie en gaat alles gemakkelijker. Thuis, maar ook op je werk. Met de juiste levensstijl zorg je ervoor dat je niet of minder vaak ziek wordt.
Wat is vitaliteit?
(Duurzame) Inzetbaarheid en Vitaliteit; twee termen die je de laatste jaren steeds vaker voorbij ziet komen. Maar wat bedoelen wij eigenlijk met vitaliteit? En wat kun jij doen om duurzaam inzetbaar te blijven en jouw vitaliteit te verbeteren?
Als we het hebben over ‘de vitale medewerker’, dan spreken we van iemand met energie, fitheid en levenskracht. Nu, maar ook zeker in de toekomst. Bij vitaliteit gaat het dus verder dan alleen niet ziek zijn. Jij kunt niet ziek zijn maar evengoed niet vitaal zijn. Het is jouw geestelijke en lichamelijke gesteldheid die leidt tot energie om te leven. Wil je jouw vitaliteit verbeteren? Ga dan op zoek naar de juiste balans.
Lichaamsbeweging is goed voor iedereen! Ongeacht leeftijd, chronische aandoening of beperking. Beweging verbetert niet alleen je gezondheid, maar ook je slaap, kwaliteit van leven, concentratie en geheugen. Belangrijk dus! Probeer daarom elke dag 30 minuten te bewegen. Kun je bijvoorbeeld wandelen in je lunchpauze of de fiets pakken naar je werk?
Wat kun jij doen om jouw inzetbaarheid en vitaliteit te verbeteren?
Om vitaal te zijn en het maximale uit je inzetbaarheid te halen, zijn er een aantal punten die je zelf al kunt oppakken. Zo houd je grip op je werk-privé balans:
- Beweging
- Mentale gezondheid en welzijn
- Herstel van werk
- Roken en alcohol
- Voeding
- Ontspanning
1. Beweging
Lichaamsbeweging is goed voor iedereen! Ongeacht leeftijd, chronische aandoening of beperking. Beweging verbetert niet alleen je gezondheid, maar ook je slaap, kwaliteit van leven, concentratie en geheugen. Probeer elke dag zeker 30 minuten te bewegen. Maak een wandeling in je lunchpauze of ruil de autorit naar je werk in voor een ritje op de fiets.
2. Mentale gezondheid en welzijn
Vitale medewerkers vormen de spil voor een succesvolle organisatie.
Zijn jouw belasting en belastbaarheid in balans? Medewerkers zijn mentaal gezond als zij hun capaciteiten benutten, spanningen in het leven aankunnen, productief zijn en bijdragen aan de maatschappij. Factoren als stress op het werk, discriminatie en sociale uitsluiting hebben een negatieve invloed op de mentale gezondheid. Maak eens een lijstje met jouw energiegevers en energienemers. Zijn deze in balans?
3. Herstel van werk
Vitale medewerkers vormen de spil voor een succesvolle organisatie. Ben jij werkzaam bij een vitaal bedrijf? Een bedrijf dat investeert in de ontwikkeling van zijn medewerkers? Gelukkig zien we steeds vaker organisaties waarbij aandacht wordt besteed aan vitaliteit op de werkvloer.
Een goede werkprivé balans is essentieel. Een goede balans draagt bij aan een gezond, gelukkig en productief leven. Zorg daarom dat je voldoende rust neem van je werk. Zo ben je klaar voor nieuwe uitdagingen, verhoog je jouw motivatie, presteer je beter en verbeter je jouw mentale en fysieke welzijn. Bovendien voorkomt rust dat je vermoeidheid en stress verder oplopen.
Neem jij door de dag heen voldoende micropauzes? Gedurende deze korte pauzemomenten geef je jouw hersenen de tijd om alle informatie die is binnen gekomen te verwerken en nieuwe creatieve verbanden te leggen.
4. Roken en alcohol
Roken en alcohol zijn belangrijke risicofactoren voor chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, longziekten en kanker. Heb jij moeite met stoppen met roken of het verminderen van overmatig alcoholgebruik? Maak het bespreekbaar en vraag hulp aan jouw werkomgeving. Je werkomgeving kan hierin een belangrijke ondersteunende rol spelen.
5. Voeding
Welke keuzes maak jij op het gebied van eten en drinken? Een gezond voedingspatroon draagt bij aan het voorkomen van chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Maar hoe ziet een gezond voedingspatroon en er nou eigenlijk uit? Bekijk onderstaande richtlijnen voor het maken van verantwoorde keuzes. Welke (kleine) veranderingen kun jij doorvoeren?
7. Ontspanning
Iedereen weet dat ontspanning belangrijk is. Maar ontspannen we ook echt? En weten we daadwerkelijk wat ons helpt om te ontspannen? Als je dat inzichtelijk hebt, is het belangrijk om hier ook daadwerkelijk tijd voor vrij te maken.
Onze Inzetbaarheid Gids helpt je verder!
HBS helpt je bij het verbeteren van jouw inzetbaarheid. Je wordt daarbij begeleid door een Werk & Gezondheid Gids en een Inzetbaarheid Gids.
Deze gidsen staat voor je klaar. Speelt er iets waardoor je jouw werk niet (goed) kunt doen? Of wil je voorkomen dat je ziek wordt? Wij helpen jou met al je vragen over jouw inzetbaarheid en gezondheid!
Meer weten?
Neem contact op met een van onze specialisten.
Hannah de Graaf
Inzetbaarheid Gids & Leefstijlcoach
076-5038052