Ga naar hoofdinhoud

5 tips voor een succesvolle samenwerking met je arbodienst

Door 20 maart 2024Blog

Het aangaan van een samenwerking met een arbodienst kan voor sommige bedrijven een beetje als een noodzakelijk kwaad voelen, maar er zijn gelukkig ook organisaties die hun arbodienst beschouwen als een waardevolle schakel in het team en samen grote successen behalen. Ben je nieuwsgierig hoe je deze samenwerking optimaal kan benutten? Wij delen graag onze tips!

Schakel op tijd jouw arbodienst in

Het gebeurt regelmatig: organisaties roepen pas de hulp van de arbodienst in als ze er echt niet meer uitkomen. Het is echter slim om de arbodienst meteen te betrekken bij het verzuim. Op die manier leren ze jouw organisatie en je team beter kennen én krijg je sneller advies om het verzuim aan te pakken.

Pak met elkaar het verzuim op

Zodra je de hulp van jouw arbodienst hebt ingeschakeld voor een langdurig verzuimgeval, is het verleidelijk om alle taken en verantwoordelijkheden aan hen over te laten. Als werkgever ben en blijf jij echter verantwoordelijk voor medewerker die zich ziekmeld en voor een succesvolle re-integratie. Het is van essentieel belang om voortdurend in contact te blijven met elkaar zodat de arbodienst jou kan voorzien van de juiste adviezen en handvatten om jouw medewerker zo snel als medisch verantwoord weer een de slag te krijgen.

Schakel ook jouw arbodienst in bij kort verzuim

Veel organisaties vergeten dat de arbodienst niet alleen voor langdurig verzuim is. Ze zijn er ook om advies te geven en mee te denken over hoe je verzuim juist kunt voorkomen. Dus waarom zou je kort verzuim niet bespreken met je arbodienst? Ze hebben dagelijks met dit soort zaken te maken en kunnen je op basis van hun ervaring en expertise bij vergelijkbare organisaties voorzien van de juiste adviezen.

Spreek jouw verwachting uit

Vaak gaan dingen mis omdat verwachtingen niet helder zijn. Maak daarom bij de start van de dienstverlening heldere afspraken. Zorg dat de verwachtingen over en weer duidelijk zijn. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je met elkaar de samenwerking evalueren en daar waar mogelijk verbeteren.

Evalueer de samenwerking

Het is jammer dat zoveel mensen aan het einde van het jaar de samenwerking met hun arbodienst niet onder de loep nemen. Een gemiste kans! Je wilt toch altijd het beste uit de samenwerking halen? Stel jezelf daarom deze vragen:

  • Wat hoopte je te bereiken met de samenwerking?
  • Wat ging goed en wat kan beter?
  • Wat zou je graag anders zien?
  • Wat wil je zelf doen en wat wil je aan jouw arbodienst uitbesteden?
  • Past het huidige verzuimprotocol en contract met jouw arbodienst nog?

Bespreek deze antwoorden met jouw arbodienst en sta open voor de evaluatie en feedback van je arbodienst. Iedereen wil vooruit!

Nieuwsgierig naar onze visie op arbodienstverlening?