Ga naar hoofdinhoud

Vakantie en verzuim, hoe zit dat eigenlijk?

Door 2 juni 2023Blog
Verzuim en vakantie

Even een paar weken er tussenuit; op vakantie in het buitenland of misschien wel lekker weg in Nederland? Maar hoe werkt dat eigenlijk als een zieke medewerker op vakantie wil? Of wat als jouw medewerker ziek wordt op vakantie? Verzuim en vakantie is ieder jaar weer een hot-topic. Met de vakantieperiode in aantocht is het belangrijk om te weten hoe de vork in de steel zit. Wij zetten de belangrijkste zaken daarom graag voor je op een rijtje!

Mag een zieke medewerker op vakantie?

Jouw medewerker kan niet werken omdat hij ziek is. Mag hij dan wel op vakantie gaan? Wanneer keur je een vakantieaanvraag tijdens ziekte goed? En welke uitzonderingen zijn er?

Een medewerker bouwt ook tijdens ziekte vakantie op en mag kort verlof of vakantie aanvragen. Wordt de vakantieaanvraag goedgekeurd? Dan zijn er voor de duur van het verlof geen re-integratie verplichtingen. De zieke medewerker wordt in deze periode niet uitgenodigd bij de bedrijfsarts en hoeft ook niet bereikbaar te zijn voor werkgever en de arbodienst.

Hoewel een medewerker met een gebroken been of mentale klachten in mindere mate voluit kan genieten van een vakantie, mag deze wel gewoon vakantie houden. Een vakantie kan immers in veel gevallen goed zijn voor het herstel van de verzuimende medewerker.

Er kan natuurlijk ook twijfel ontstaan of een vakantie al dan niet belemmerend is voor de re-integratie van de medewerker. Kijk eens naar onderstaande voorbeelden:

⇒ Je winkelmedewerker heeft een gebroken arm. Hij kan vijf weken niet werken. Na twee weken vraagt hij vakantie aan tot het einde van zijn herstelperiode. Lekker even naar Oostenrijk. Beter dan thuiszitten. Toch?

⇒ Je kantoormanager zit thuis met burn-out klachten. Ze werkt inmiddels drie maanden aan haar herstel, maar kan nog niet volledig werken. De re-integratie verloopt erg moeizaam. Even ertussenuit, een weekje feesten op Mallorca. Kan dat?

Twijfel je als werkgever over de situatie? Schakel dan met de Inzetbaarheid Gids/Casemanager. De Inzetbaarheid Gids kan aan de hand van de situatie nagaan of de bedrijfsarts ingezet dient te worden. De bedrijfsarts kan vervolgens beoordelen of vakantie het verzuimproces van de medewerker vertraagt.

Geef de bedrijfsarts een negatief advies? Dan is dat een reden om de vakantieaanvraag van jouw zieke medewerker te weigeren.

Heb jij de verlofaanvraag van jouw medewerker goedgekeurd, maar is de medewerker in de tussentijd arbeidsongeschikt geraakt? Dan dient de verlofaanvraag opnieuw ingediend te worden. De situatie van de medewerker is immers veranderd.

Tip: Wil jouw medewerker met fysieke klachten gaan hiken in de bergen? Ga hierover het gesprek aan. Informeer de medewerker dat de verlofaanvraag met dit reisdoel niet goedgekeurd kan worden en bespreek het belang van de risico’s van herstel. Vind je het lastig om hierover in gesprek te gaan? Onze Inzetbaarheid Gidsen helpen jou graag op weg!

Wat moet ik doen als personeel zich tijdens vakantie ziek meldt?

Wordt jouw medewerker ziek tijdens de vakantie? Dan is de medewerker verplicht om zich ziek te melden. Ook wanneer de medewerker op dat moment in het buitenland verblijft. Wanneer de medewerker zich ziek meldt, begint direct de verzuimbegeleiding en de verplichtingen rondom het re-integratieproces van de medewerker. Over de controle en re-integratie kunnen op dat moment afspraken worden gemaakt. Belangrijk is dat de medewerker altijd bereikbaar is voor de werkgever en de arbodienst.

Tip: Om verwarring en problemen voor te zijn, raden wij het aan om in het verzuimprotocol van jouw organisatie de afspraken omtrent ziekte en vakantie op te nemen en jouw medewerkers hierover te informeren.

Neem regelmatig vakantiedagen op

Iedere werkgever wil een werkfitte organisatie met een laag ziekteverzuim. Maar wat kun je doen om verzuim binnen jouw organisatie te beperken? Moedig jouw medewerkers aan om regelmatig vakantiedagen op te nemen. Waarom? Het uitstellen van vakantie kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid en veiligheid van jouw medewerkers. Regelmatig vakantiedagen opnemen, stimuleert de ‘herstelfunctie’ en heeft daarmee een positief effect op het welzijn van jouw medewerkers. Iedere organisatie wil immers fit zijn. Met een fris en vitaal team, dat past bij alle uitdagingen en ambities. Een team met veel energie en weinig verzuim. De juiste mensen op de juist plek.

Wij helpen jouw graag op weg naar een werkfitte organisatie!