Ga naar hoofdinhoud

Mantelzorg en werk

Door 9 november 2023juli 12th, 2024Blog

Het bieden van zorg en ondersteuning aan een ziek familielid of een naaste kan veel stress en vermoeidheid veroorzaken. De uitdagingen waar een mantelzorger mee te maken heeft, kan van invloed zijn op hoe iemand op de werkvloer functioneert met eventueel (langdurig) ziekteverzuim als gevolg.

Maar, geen zorgen! Als werkgever kun je een belangrijke rol spelen om te voorkomen dat jouw medewerker ziek uitvalt. Wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Wij delen graag onze tips met jou.

Werk en mantelzorg: hoe te combineren?

Het combineren van mantelzorg en werk kan een enorme uitdaging zijn. Wil jij voorkomen dat jouw medewerker hierdoor ziek uitvalt? Dan ligt hier voor jou als werkgever een cruciale rol. Het omgaan met medewerkers die mantelzorger zijn, vereist begrip, flexibiliteit en ondersteuning.

Maar wat is de beste aanpak? Hoe voorkom je ziekteverzuim ten gevolge van mantelzorg? En hoe kun je jouw medewerker het beste ondersteunen?

  1. Het geheim van een goede (werk)relatie: open communicatie
    Ga met elkaar het gesprek aan. Welke uitdagingen komt jouw medewerker tegen? Waar is behoefte aan? En wat kan jij hierin als werkgever betekenen?
  1. Flexibiliteit in werktijden
    Is jouw medewerker ’s ochtends druk in de weer met zorgtaken? Bespreek met elkaar de mogelijkheden over het eventueel aanpassen van de begin- en/of eindtijden. Dit creëert meer rust en een betere balans. De kans dat jouw medewerker overbelast raakt, wordt hiermee steeds kleiner.
  1. Thuiswerken
    Kunnen de werkzaamheden ook vanuit huis verricht worden? Bespreek dan de mogelijkheden tot thuiswerken. Het kan al ruimte en rust geven als besproken wordt dat thuiswerken tot de mogelijkheden behoort.
  1. Mentale ondersteuning
    Vergeet ook zeker niet het belang van een stukje mentale ondersteuning. Heeft jouw organisatie een vertrouwenspersoon of een coach? Dit biedt medewerkers de mogelijkheid om hun ei kwijt te kunnen. Maar informeer medewerkers ook over externe hulpbronnen die ingeschakeld kunnen worden.

Het ondersteunen van mantelzorgers binnen jouw organisatie draagt niet alleen bij aan het welzijn van jouw medewerkers en het verminderen van ziekteverzuim, maar het draagt ook bij aan het behoud van personeel en het creëren van een prettige werkcultuur.

Mantelzorg verlof

Medewerkers die mantelzorg verlenen, hebben vaak extra tijd nodig om voor hun dierbaren te zorgen. Soms ontstaat er onverwachts een noodsituatie waardoor jouw medewerker vrij moet nemen om zorg te verlenen. Dit kan een hoop stress veroorzaken. Want wat zijn hiervan de gevolgen?

Mantelzorgverlof, soms ook wel bekend als “de redder in nood” voor werkende zorgverleners, kan in dat soort situaties een beetje ademruimte bieden aan medewerkers die zorg dragen voor hun dierbaren. Het verlicht de emotionele druk van het jongleren tussen werk en mantelzorgverplichtingen waardoor medewerkers na een kleine pauze vaak weer met hernieuwde energie aan de slag kunnen. Win-win dus!

Meer weten over mantelzorg en werk combineren?

Ben je benieuwd wat je als werkgever nog meer kan doen om jouw medewerker(s) te ondersteunen? Of vind je het fijn om over dit onderwerp een keer te sparren met onze Inzetbaarheid Gidsen?