Ga naar hoofdinhoud

Slimmer werken: zo doet je dat!

Door 30 maart 2023Blog

Tot een jaar of tien geleden gingen we er vanuit, dat nieuwe digitale ontwikkelingen als mail, internet, video bellen, smartphones, social media, enz. ons alleen maar iets op zouden leveren. Dat we er een gelukkiger, efficiënter en socialer leven mee zouden krijgen. En voor een deel is dat ook zo, maar de realiteit is, dat het soms ook een negatieve keerzijde heeft. Daarnaast is veel van ons gedrag onbewust en is het heel goed om dit eens onder de loep te nemen.

Ook bij HBS zijn we daarom eens goed naar onszelf gaan kijken. Hoe werken wij? Hebben wij zelf de regie en hoe zetten wij onze eigen gezondheid centraal? SmartLife Academy heeft ons als team, 10 weken meegenomen om inzichtelijk te maken hoe wij zelf werken en wat we zouden kunnen verbeteren, want het nieuwe werken vraagt om nieuwe competenties. Het waren 10 zeer interessante workshops, waarbij we tools in handen kregen om met meer efficiëntie, focus en vanuit eigen regie te werken, zowel thuis als op kantoor.

Ook bij HBS zijn we daarom eens goed naar onszelf gaan kijken. Hoe werken wij? Hebben wij zelf de regie en hoe zetten wij onze eigen gezondheid centraal?

Tijdens een rondgang in het team is er gevraagd wat we blijvend willen gaan inzetten of gebruiken: ”ïk gebruik tegenwoordig dagelijks een SmartHour”, is iets wat door veel collega’s wordt benoemd. Dit is een tool om in korte tijd (60-75 min) effectief, productief en creatief te werken. Tijdens een SmartHour wisselen concentratie en rust elkaar af en zorg je dat je nergens door wordt afgeleid.

Andere dingen die vaak voorbij komen, zijn: “Ik moet vaker nee gaan zeggen” en “Ik heb geleerd dat ik verwachtingen moet managen. Nu ik regelmatig vraag: wanneer heb je dit uiterlijk nodig? Kom ik erachter dat iets echt niet altijd direct opgepakt hoeft te worden.” Het gaat vooral om prioriteiten kunnen stellen. Wat moet nu? En wat kan later? Daarnaast hebben wij geleerd dat voldoende rust tussen de werkzaamheden door net zo belangrijk is. Als team gaan wij dan ook vrijwel altijd wandelen in onze lunchpauze, maar denk ook aan een korte break naar het koffiezetapparaat. Even opslomen om vervolgens weer te kunnen knallen!

We hebben veel praktische tips en tricks gekregen waar we nu individueel en als team mee aan de slag kunnen. Met elkaar moeten we alert zijn hier aandacht aan te blijven besteden. Bewustwording is de eerste stap, nu gaat het om de kracht van herhaling!

Wil jij weten hoe je binnen jouw organisatie slimmer (online) kan werken? Neem dan contact op met info@smartlifeacademy.nl. Zij denken graag met je mee!